Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal - NNieuws

Dag van de Landbouw tijdens zondagse feestmarkt

De zondagse feestmarkt op 15 september staat ook dit jaar weer in het teken van de Dag van de Landbouw. Reus Jef van de markt wandelt over de markt, er zijn tal van attracties en de Herentalse Marktvereniging laat u en uw kinderen kennismaken met enkele boerderijdieren en kleinvee. Er is dit jaar ook bijzondere aandacht voor streekproducten. Iedereen welkom van 8 tot 12.30 uur.

Schepencollege ontvangt nieuwe inwoners

Het is al vele jaren een traditie dat het stadsbestuur zijn nieuwe inwoners een feestelijke ontvangst biedt. Dit jaar werden maar liefst 1.347 nieuwe inwoners uitgenodigd voor een ontbijtbuffet op zaterdag 21 september in de foyer van cc ’t Schaliken. De nieuwe inwoners kunnen er kennismaken met het schepencollege. Van 12 tot 14 uur kunnen ze Herentals beter leren kennen tijdens een historische stadswandeling.

Infomoment: Vestenpark van Herentals

Het stadsbestuur wil een Vestenpark realiseren rond de historische stadskern van Herentals. Het park wordt een samenhangend en herkenbaar geheel. Zo komt er een wandel- en fietspad van vijf kilometer, dat ononderbroken rond het stadscentrum loopt. Het Vestenpark verbindt stadsdelen en plekken en moedigt aan tot bewegen, met speel- en belevingsplekken voor iedereen. U krijgt ook elementen te zien zoals bomen, groenstructuren en water in diverse vormen. Dat draagt bij aan een aangename stad door ruimte te bieden voor hemelwater, verkoeling, schaduw en groen. Het park verbindt belangrijke landschappelijke plekken met stedelijke publieke ruimten, met aandacht voor biodiversiteit en erfgoed.

U komt meer te weten over het Vestenpark tijdens het infomoment in cc ’t Schaliken (Grote Markt 35) op woensdag 2 oktober om 19.30 uur. Het stadsbestuur stelt er ook drie ontwerpen voor het ‘Vestenteken’ voor. Alle inwoners kunnen na afloop op hun favoriete ontwerp stemmen via  pakaan.herentals.be/nl-BE/projects/ontdek-het-vestenpark.

Behaag onze Kempen en plant streekeigen bomen en struiken

Behaag onze Kempen wil inheemse en streekeigen planten en bomen promoten. In september en oktober kan u via de actie plantgoed aankopen.

Zoekt u soorten die geschikt zijn voor uw tuin? Informeer u vooraf goed! U vindt heel wat nuttige info op www.iok.be/bok. Daar kan u ook eenvoudig te weten komen welke haag ideaal is voor uw tuin.

U kan ook de online infosessie volgen op dinsdag 17 september, om 20 uur. Joeri Cortens laat u kennismaken met het aanbod inheemse bomen, struiken, groot- en kleinfruit dat aangeboden wordt via Behaag Onze Kempen. Ontdek zo welke boom of struik nog een plekje verdient - en zich goed zal voelen - in uw tuin. Inschrijven kan via www.velt.nu/activiteit/online-infosessie-behaag-onze-kempen.

Op zondag 22 september kan u bovendien deelnemen aan een inspiratiewandeling met Joeri Cortens op het Begijnhof. Afspraak aan Begijnhof 29 om 14 uur of om 15.30 uur. Tijdens deze wandeling kan u kennismaken met de aangeboden soorten. Inschrijven voor de wandeling kan via www.velt.nu/activiteit/infowandeling-behaag-onze-kempen.

Webinar over zonnepanelen en thuisbatterijen

Steeds meer Kempenaren gaan op zoek naar manieren om energie te besparen. Dat leidt tot allerlei vragen. Hoe kan ik best mijn woning isoleren? Is een warmtepomp mogelijk in mijn huis? Welke premies kan ik krijgen? De antwoorden op deze en vele andere vragen krijgt u in een reeks webinars die u gratis online kan volgen via Energiehuis Kempen.

De webinar op 24 september, om 20 uur, behandelt alle vragen over zonnepanelen en thuisbatterijen. Kan ik zonnepanelen leggen op mijn dak? Zijn ze nog winstgevend zonder terugdraaiende teller? Waar moet ik op letten bij een installatie?

U kan de sessies volledig vrijblijvend volgen, maar vooraf inschrijven is wel vereist om u de  deelnamelink te kunnen bezorgen. Schrijf u in via www.duurzaamwonen.be/infosessies.

Win gratis frietjes voor u en uw buren

Een propere straat zonder zwerfvuil, wie wil dat nu niet? Toch vinden we nog veel te vaak zwerfvuil in de Kempense straten. Gaan u en uw buren voor een ‘zonder zwerfvuil straat’? Doe dan mee met de wedstrijd van IOK Afvalbeheer en de Kempense gemeenten. Hang een ‘zonder zwerfvuil straat’-affiche achter het raam en geef met uw straat een krachtig signaal tegen zwerfvuil. Wie weet komt het frietkot volgend jaar dan wel naar uw straat!

Maak zoveel mogelijk buren warm om deel te nemen en duid een contactpersoon aan.  Schrijf uw straat en de deelnemende huizenuiterliijk op 30 november in via het e-loket op iok.be.  De ‘zonder zwerfvuil straat’-affiches worden naar de contactpersoon uit uw straat gestuurd.  Hang de affiche op een zichtbare plaats in elk ingeschreven huis en laat ze hangen tot 31 januari 2025. Onaangekondigde controles gaan vanaf 1 januari na of de affiches overal nog hangen.

Een onschuldige hand trekt 3 winnaars. Deze straten mogen op een zelfgekozen dag een frietkot in hun buurt verwachten.

Bekijk het volledige wedstrijdreglement op www.iok.be/zonderzwerfvuilstraat

Lakenhal - NNieuws

Deel dit artikel